Građa kože lica


Edukacija, naša omiljena zanimacija!


Danas pričamo o građi kože, tačnije o građi kože lica. Razlog zbog kog danas raspravljamo o građi kože lica jeste edukacija i naš cilj je da imamo ovu kratku lekciju za sve naše frajlice koje će moći lako da joj se vrate ako zaborave neke osnovne stvari, ali i kako bi naše buduće frajlice mogle nešto pametno da nauče o svojoj koži kad su vreć svratile na socijalne mreže 😀

Dakle, sigurno već znamo da kožu čine čak 3 sloja: epidermis, dermis i potkožno tkivo građeno od nekoliko slojeva.

Najpoznatiji nam je epidermis jer je to spoljašni sloj koji dotičemo i negujemo svaki dan, ali baš i onaj sloj koji prvi strada kada smo nepažljivi. Ovaj sloj je građen od pet slojeva a tu temu ćemo ostaviti za neki drugi put kada se budemo fokusirali samo na epidermis. Epidermis, u suštini, ima "alat" da štiti sam sebe jer je pokriven emulzijom vode i masti - hidrolipidnim filmom. Ovaj film, koji se održava lučenjem znojnih i lojnih žlezdi, pomaže da naša koža zadrži gipkost i deluje kao barijera protiv bakterija i gljivica.

Dermis je debeljuškasti srednji sloj građen od dva pod-sloja, nazovimo ih tako. U ovom sloju kože se nalaze kolagen i elastin, vezivna tkiva koja ubrzavaju zaceljivanje rana na koži, krvne sudove koji rade naporno da bi hranili epidermis i lojne i znojne žlezde. U ovom sloju se nalaze koreni svih naših dlaka koje, većinom, dok god su zdrave, rastu zahvaljujući tome što ih dermis neguje i hrani.

Hipodermis, ili potkožno tkivo koji je ispod dermisa, je najdublji unutrašnji sloj i takođe ima ulogu u zaštiti od udaraca, posekotina, povreda uopšte ali mu je ključna uloga u regulaciji temperature. Kroz ovaj sloj takođe prolaze krvni sudovi, kolagen i masne ćelije koje će da imaju ulogu izolatora.

Budući da je koža naš najveći organ, pruža nam najveću zaštitu i zaista zaslužuje da je najviše negujete.

Ne brinite, mi znamo kako, ako Vi još uvek niste sigurni  😗

Коментари

Популарни постови